Forbindelse mellem kræft og mundhygiejne

Forbindelse mellem kræft og mundhygiejne

Der kan være en vis forbindelse mellem tandkødssygdomme og risici for at udvikle kræft. Derfor bør du sørge for at have en god mundhygiejne med pleje af GUM. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor du kan få mere information fra Kræftens Bekæmpelse, som vi tidligere har skrevet om her på siden.

Danskerne ligger desværre i toppen af mundkræft

Den kedelige nyhed er, at danskerne ligger i toppen, når det kommer til mundkræft, og derfor ønsker vi at dele information, så vi kan arbejde os i den anden retning. I Nordeuropa er Danmark det land, som har flest tilfælde af kræft i mundhulen. Det er en sygdom, som er svær at behandle, og derfor er det vigtigt, at vi gør så meget som muligt for at modarbejde den kedelige tendens.

Hvem er udsatte for kræft i mundhulen?

Alle kan komme i den uheldige situation at udvikle kræft i mundhulen, men der findes også andre, som er mere udsatte en andre. Du er mere udsat, hvis du en en mand på over 40 år, og hvis du drikker og ryger hyppigt.

Pas på solen

Solbeskyttelse er vigtig for at undgå hudkræft, men det gælder også når det kommer til mundkræft. Mundkræft findes i forskellige afarter som fx på kinderne, tungen, mundhulen, i ganen, spytkirtlerne og i halsen samt på læberne. Derfor er det vigtigt at reducere soleksponering, hvor der kan være risici for læbekræft.

Besøg tandlægen

Hvis du har tandlægeskræk, kan det måske hjælpe med at vide, at du kan mindske risici for at udvikle kræft i mundhulen ved at besøge din tandlæge mindst en gang om året. Det giver din tandlæge mulighed for at tjekke din hals, dine læber, dit ansigt og naturligvis din mund for mulige tegn på kræft.

Sørg for at leve sundt

Som det nævnes længere oppe, kan det også hjælpe at leve sundt. Så vidt som muligt bør du undgå at ryge cigaretter og andre former for tobak og drikke alkohol i moderate mængder. Der er en klar forbindelse mellem mundhulekræft, og hvor meget alkohol man drikker.

Derudover kan det hjælpe at spise en varieret kost med masser af næringsstoffer, og derudover også bruge mindre tid i solen eller i det mindste bruge solcreme.

Det er ikke for sent at stoppe med at ryge

Mange rygere stopper måske ikke med at ryge, selvom de får at vide, at det øger risikoen for at få denne sygdom. “Skaden er allerede sket”, tænker de måske, men det er ikke helt sandt.

Hvis du er ryger og du stopper med at ryge, vil du have en markant lavere risiko for at udvikle mundhulekræft. Efter omkring et årti med rygestop vil din risiko for at udvikle mundhulekræft svare til en person, som ikke ryger. Derfor kan det være en god ide at stoppe med at ryge.