Husk den psykiske dimension, hvis du rammes af kræft

Husk den psykiske dimension, hvis du rammes af kræft

Næsten 45.000 danskere rammes hver år af kræft, så det er en sygdom, som mange når at stifte bekendtskab med i løbet af deres liv. Med 45.000 nye tilfælde af kræft hvert år er der også mange danskere, der lever med kræft – omkring 350.000 har en kræftdiagnose. Nogle bliver helbredt, og andre dør – enten af kræften eller af andre årsager.

Lidt flere mænd end kvinder rammes af kræft, og der er forskel på, hvilke kræftsygdomme, som kønnene rammes af. Den hyppigste form for kræft, som rammer kvinder, er brystkræft, og dernæst kommer lungekræft og kræftformer som tyktarmskræft og hudkræft. Hos mænd er det kræft i prostata, hudkræft og kræft i tyktarmen.

Uanset hvilken form for kræft, man rammes af, er det en voldsom diagnose at få stillet. Mange har en forestilling om, at en kræftdiagnose er lig med en dødsdom. Og selv om det heldigvis ikke er sådan, er kræft forbundet med risiko for død og langvarige sygdomsforløb.

Rammes man af kræft, er det derfor vigtigt, at man sørger for at få den psykologiske dimension med i sit behandlingsforløb. Læger er gode til at behandle den konkrete sygdom, men har ikke altid øje for de problemer, som en diagnose afstedkommer rent psykisk. Mange patienter kan der for føle sig ensomme i deres behandlingsforløb og savne nogen at tale med.

Det er vigtigt at vide, at man som kræftpatient kan søge rådgivning også i forbindelse med den psykiske del af et forløb. Både Kræftens Bekæmpelse og andre tilbyder rådgivning, som vi kun kan anbefale, at man vælger til, hvis man på nogen måde føler et behov. Som regel tilbydes man fysisk genoptræning i det kommunale system i forbindelse med et kræftforløb, og dette er også vigtigt. Men husk at også psyken skal plejes for at kapere den voldsomme oplevelse det er at få en kræftdiagnose.