Hvorfor taber vi håret i forbindelse med kræftbehandling?

Hvorfor taber vi håret i forbindelse med kræftbehandling?

Hårtab er en af de forskellige bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med kemoterapi og strålebehandling. Det kan også være at man taber håret, hvis man modtager antihormonbehandling. Nedenfor kan du læse om årsagerne til hårtab i forbindelse med behandling af kræft. Du kan også læse om løsninger på problemet.

Kemoterapi er den mest udbredte årsag

Kemoterapi er en udbredt årsag til hårtab i forbindelse med behandling af kræft. Kemoterapi er en medicinsk behandling, som indeholder stoffer, som standser deling af celler, som også kaldes for cellegifte.

Disse stoffer kaldes cytostatika, og de rammer især celler, som deler sig hurtigt. Kemoterapien påvirker også hårrøddernes celler, men det er ikke alle former for kemo, som påvirker håret. Dette afhænger blandt andet af dosis, form for kemo og hvilken kombination af kemoterapistoffer, som bruges i forbindelse med kræftbehandlingen.

Du kan endda spørge lægen ind til, om du bør forvente hårtab. Hvis det er tilfældet, kan du forvente at hårtabet måske opstår nogle uger efter den første kemobehandling. Det er dog forskelligt hvilken form for hårtab, der er tale om. Mens nogle taber alt håret i løbet af få dage, kan hårtabet opstå gradvist hos andre.

Håret kan ligeledes begynde at vokse tilbage igen i den sidste del af kemoterapien, mens andre skal vente nogle måneder efter endt behandling. Når håret vokser tilbage, kan det hænde at såvel struktur som farve er anderledes, men typisk bliver det normaliseret hen over en længere tidsperiode.

Nu til dags findes der også glimrende løsninger for hårtransplantation hos fx Nordic hair, som kan få håret (og selvtilliden) tilbage. Der er også mange andre glimrende tiltag til at bekæmpe kræftens påvirkning af kroppen, og du kan læse om et af dem nedenfor.

Ikke alle lider af hårtab

Der er dog kvinder, som har været igennem kemoterapi, og som ikke har mistet håret. Internationale studier peger på at du kan øge dine chancer for ikke at tabe håret, når du er i kemobehandling, hvis du bruger en kølehætte i forbindelse med kræftbehandling.

Det er koldt, når man bruger den kølehætte, og patienter, som har haft den på, sammenligner det med at cykle med vådt hår i frostvejr. Men det er nok det værd, hvis det betyder at man bogstaveligt talt kan holde på håret.