Kan man få brystforstørrelse efter et kræftforløb?

Kan man få brystforstørrelse efter et kræftforløb?

I forbindelse med brystkræft kan det blive nødvendigt at fjerne et helt bryst, som en del af behandlingen. Det påvirker naturligvis udseendet. Derfor er der kvinder, som stiller spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at gennemgå en brystoperation efter at have fået fjernet brystet. Det svarer vi på i denne artikel.

Det er vigtigt at blive tjekket for brystkræft

Hvert år bliver omkring 4000 danske kvinder diagnosticeret med brystkræft. Det er en sygdom, som udgør omtrent 25 procent af alle kræfttilfælde hos danske kvinder. Det er derfor en udbredt sygdom, og det er vigtigt at blive tjekket fra tid til anden for eventuelt at fange sygdommen i god tid.

Det er også vigtigt at reducere risici for brystkræft, og det kan du blandt andet gøre ved at dyrke motion. Der er også studier, som peger på at mangel på Omega-3 kan øge risikoen for brystkræft, og derfor er det vigtigt at få nok af Omega-3.

Hvornår er det nødvendigt at fjerne hele brystet?

Ikke alle kvinder, som gennemgår brystkræft, ender med at få fjernet hele brystet. Brystet fjernes i de tilfælde, hvor der er en stor kræftknude, hvis der er adskillige kræftknuder, eller hvis kvinden er i forstadier til brystkræft (cancer in situ). Brystet fjernes for at sikre, at alt kræftvæv er væk, og hvis du behandler det i tide, øger det mulighederne for at blive cancerfri.

Kan alle kvinder gennemgå en rekonstruktion af brystet?

Hvis du skal have fjernet dit bryst i forbindelse med brystkræft, kan du overveje en rekonstruktion af brystet. Det er dog ikke alle kvinder, som kan gennemgå sådan en operation. Nedenfor kan du læse om tilfælde, hvor det er bedst at fravælge en rekonstruktion med brystimplantat.

  • Hvis en operation af brystkræft har efterladt dybe stramme eller brede ar.
  • Hvis du har gennemgået strålebehandling.
  • Hvis du har en BMI på mere en 30.

Der kan dog være alternativer, fx hvis du har gennemgået strålebehandling, kan du overveje en rekonstruktion med eget væv. Hvis du lider af overvægt, skal du først gennemføre et vægttab og nå ned på en BMI på ca. 25 for at kunne blive klar til en brystrekonstruktion.

Hvordan træffer jeg den rette beslutning?

Når det kommer til brystrekonstruktion og brystforstørrelse, er det altid bedst at søge gode råd hos eksperterne. Gode plastikkirurger som fx Motiva er uddannede til at hjælpe dig med at træffe den rette beslutning.

Typisk tager du til en konsultation, hvor plastikkirurgen vil spørge dig ind til din motivation til at gennemgå en rekonstruktion. Herefter er det plastikkirurgens job at informere dig om, hvor realistiske dine forventninger er, og om du kan ende op med et godt resultat.

Kan brystimplantater øge risiko for brystkræft?

Der er ikke nogen øget risiko for tilbagefald af brystkræft, hvis du får brystimplantater. Derfor bør dette punkt ikke påvirke din beslutning om, hvorvidt du ønsker en brystrekonstruktioner.

Alternativ til brystrekonstruktion

Hvis du ikke kan gennemgå en brystreduktion, eller hvis du ikke har lyst til det, har du stadigvæk et alternativ. Der findes brystproteser, som enten sidder selv, eller som skal placeres i en brysteholder.

I Danmark kan du endda få ret til at få op til to gratis brystproteser af kommunen, hvis du har fået fjernet et bryst. Herefter har du lov til at få en brystprotese udskiftet enten hvert år eller hvert andet år alt efter behov.